Het KWF heeft immunoloog Stefan Nierkens een bijdrage toegekend voor de ontwikkeling van een therapie om de overleving van kinderen met acute myeloide leukemie (AML) te verbeteren.

Kinderen met AML die slecht reageren op de eerste behandeling worden doorgaans behandeld met een hematopoietische donor-stamceltransplantatie (HCT). Ondanks deze in opzet curatieve behandeling keert de kanker terug bij meer dan een derde van de getransplanteerde patiënten, wat zorgt voor een slechte prognose. Het toedienen van afweercellen die getraind zijn om de kankercellen te herkennen en te vernietigen heeft grote potentie om kanker te genezen. De afweercellen kunnen bij kinderen na de transplantatie gegeven worden om te voorkomen dat de leukemie terugkomt. 

In het door KWF toegekende onderzoek gebruiken de onderzoekers de stamcellen van een deel van het transplantaat dat de patiënten krijgen bij de HCT. Dit zijn vaak cellen uit navelstrengbloed. De onderzoekers gaan uitzoeken hoe ze in het laboratorium de cellen in grote getale kunnen opgroeien en genetisch bewerken, zodat ze de kanker kunnen herkennen, en zo mogelijk als nieuwe immuuntherapie na transplantatie gebruikt kunnen worden. Het project komt voort uit het werk van promovendus C. De Koning en is een samenwerking met F. van Wijk en J. Boelens.

Comment